Dřevěné šindele jako střešní krytina

07.04.2012 10:57

Šest důvodů proč šindelovou krytinu

  • podle kvality použitého dřeva se udává průměrná životnost až čtyřicet let
  • nízká hmotnost šindele nevyžaduje masívní krovy
  • šindel je trvanlivý materiál odolný v zimě proti mrazům, v létě proti kroupám
  • dřevěný šindel snižuje prohřívání stavby slunečním žárem, šindelem krytý prostor je zdravotně přívětivý
  • časem poškozené prvky šindelové střechy lze snadno vyměnit
  • výroba z různého dřeva, různá životnost šindelí

Jedině šindele ze starých a pomalu rostlých stromů s pevnými letokruhy dokáží odolávat zubu času a nepřízni počasí

Při dlouhodobém působení vody a slunce dochází mezi jednotlivými letokruhy k částečné erozi dřevní hmoty. Čím jsou léta dál od sebe - tím hlouběji je nepřízně počasí nahlodávají. Řídký měkký šindel má proto velmi sníženou trvanlivost. Stromy na výrobu šindele musí být z pomalu rostlých stromů, s daleko posazenými přesleny, které se při štípání nijak netočí a nezaštipují se. Najít vhodný strom nebývá proto jednoduché a i z osvědčené lesní lokality nejde každý strom na šindel použít. Výběr vhodného hustého a štipného dřeva je základní faktor ovlivňující podobu a kvalitu šindele.

Proč se nedoporučute jiný než ručně štípaný a strouhaný šindel?

Ručním štípáním nedochází k přerušení dřevních vláken, což je důležité pro nemožnost vzínání vody do šindele a pro rychlý odtok vody po vláknech ze střechy. Při užití značné síly a zručnosti se ručním strouháním po vláknech uštípnutý kus upraví do požadovaného tvaru. Podle našich zkušeností lze pouze u ručně štípaného a strouhaného šindele hovořit o dlouhodobé trvanlivosti.

Čím a jak často natírat šindelovou střechu?

Čím natírat šindel... velice těžká otázka na kterou neexistuje jednoznačná odpověd. Rozdělení šindele je podle materiálu. Tvrdé dřevo (modřín, dub, cedr) se nenatírá, Ostatní dřevo (smrk, jedle) je vhodné natírat. Dříve velmi osvědčený byl nátěr teplou lněnou fermeží, která však má za teplých dnů svou charakteristickou "vůni", přesto je používaný dodnes. Vhodný je i nátěr Karbolineum Extra, který má i preventivní účinky proti houbám a škůdcům. Nedoporučujeme silnovrstvé lazury. Každý z mnoha použitelných nátěrů má své pozitiva i negativa. Doporučení je pouze jedno - pravidelně natírat ( v době dlouhodobě teplého počasí ) přibližně po pěti letech.