Dřevo - stavební materiál

09.04.2012 19:51

Dřevo jako atraktivní a mnohostranný stavební materiál

Pergola a protipohledová stěna, terasa a „plovoucí“ konstrukce se dají velice dobře vyrobit ze dřeva. Přitom je třeba rozvážit, jaký druh dřeva použijete. Zpravidla se dává přednost domácím dřevinám, které jsou po ošetření řádnou impregnací (například za pomoci vakua nebo autoklávu) velice trvanlivé. Při řádném ošetření (ochraně před zemní vlhkostí, rychlém vysychání, opatření krytem) může dřevo vytrvat v zahradě celá desetiletí. Tropická dřeva mají oproti tomu výhodu, že se relativně dobře obejdou bez ošetřování, měly by však představovat vzhledem k dlouhým transportním cestám a kvůli ochraně životního prostředí až druhotnou alternativu.

 

Stavební materiály: dřevo na pergole

Mezi velice odolné druhy dřeva patří například akát, dub, jilm a modřín.
O něco menší odolnost vykazují smrk (méně výrazná struktura), borovice (mohutně vystupující struktura), jedle a jasan, přičemž pro zahradu nacházejí vzhledem ke své dobré opracovatelnosti a relativně nízké ceně užití především smrk a borovice.

Douglaska (načervenalé dřevo) je velice trvanlivý druh evropského stromu, jehož dřevo může přetrvat řadu let i bez impregnace v autoklávu.
Tropická dřeva jako bongossiové dřevo, teak a další jsou velice trvanlivé, vzhledem k dlouhým transportním cestám však také velmi drahá.
Pukliny případně vzniklé v důsledku vysychání, výron pryskyřice, zkroucení a barevné odchylky není třeba odstraňovat – dokládají, že i zde se jedná o živý přírodní materiál.

Staré železniční pražce se již nesmějí používat kvůli unikajícímu oleji a jiným jedovatým zbytkům, místo nich se v odborném obchodě prodávají dřevěné bloky s prakticky stejnými rozměry.

Používejte dřevo impregnované pod tlakem (v autoklávu). Zde se pod vysokým tlakem vtlačí do vláken dřeva ve vodě rozpustné soli. Vlákna pak mohou vzdorovat povětrnostním podmínkám mnohem déle. Všechna dřeva se dají ošetřit bezbarvými laky či barvou. Používejte však pouze barvy a laky, které nepoškozují životní prostředí. Velice dlouhodobě chrání povrch dřeva i speciální oleje pro ochranu dřeva.