Ochrana dřeva

09.04.2012 12:50

Člověk pracoval se dřevem odpradávna. Používal ho i jako stavební materiál. A je pravdou, že o dřevě coby materiálu věděl víc, než o něm víme dnes. Naši předkové uměli kvalitní dřevo vyhledat, starat se o něj, kácet ho a zpracovávat ve vhodnou dobu. Jelikož dříve bylo kvalitního dřeva k dispozici podstatně více než dnes, tak také nepotřebovali takové množství především chemických přípravků na ochranu a ošetření dřeva. Navíc, oni ani takové možnosti k ošetřování dřeva neměli jaké máme dnes, nemohli využívat tu škálu chemie na prodloužení životnosti dřeva.

V současnosti se ve stavebnictví (a nejen tam) pracuje i s méně kvalitním dřevěným materiálem, protože toho kvalitního dřeva je málo. A pokud se lidé nezačnou chovat odpovědněji, bude ho ještě méně. Jelikož je vyžadováno, aby cokoliv ze dřeva mělo dlouhou životnost, tak se u dřevěných staveb uplatňují důmyslné konstrukční prvky a chemické ošetření, které se využívá i u dalších dřevěných výrobků.

 

Chaty a chalupy

 

Chaty, chalupy a jiné dřevené stavby jsou vystaveny nepříznivým vlivům počasí, zejména UV záření, vlhkosti a mrazu. Nejvíce namáhány jsou na jihozápadní straně. Správnou ochranou prodloužíte jejich životnost. Díky unikátním vlastnostem a dlouhodobé ochraně nabízejí  výrobci lazury kvalitní ochranu, díky které dřevo nejen ochráníte, ale i moderně nabarvíte.

 

Dveře a okna

 

Dveře a okna jsou většinou vystaveny protichůdnému působení teplého a studeného vzduchu a vznikající vlhkosti v těchto místech. Správná volba ochranné lazury pomůže flexibilně ventilovat nasátou vlhkost ve dřevě bez toho, aby nátěr popraskal.

 

Pergoly a altány

 

Pergoly a altány jsou menší dřevené konstrukce, které zvelebují naše zahrady a tak jako všechny dřevěné prvky v exteriéru, jsou i ony vystaveny UV záření, vlhkosti, mrazu a jiným povětrnostním vlivům. Pro zachování jejich dlouhodobé ochrany je správná péče více než důležitá. Pergoly a altány jsou menší dřevené konstrukce, které zvelebují naše zahrady a tak jako všechny dřevěné prvky v exteriéru, jsou i ony vystaveny UV záření, vlhkosti, mrazu a jiným povětrnostním vlivům. Pro zachování jejich dlouhodobé ochrany je správná péče více než důležitá. Našimi lazurami dřevo nejen patřičně ochráníte, ale i krásně nabarvíte.Vhodnými lazurami dřevo nejen patřičně ochráníte, ale i krásně nabarvíte.