Zahradní architektůra

09.04.2012 19:55

Dřevěné konstrukce esteticky dotvářejí a zpříjemňují vnější vzhled budovy nebo zahradní úpravu.

 

Příkladem těchto konstrukcí jsou:

  • chatky a zahradní domky,
  • zasklené přístřešky,
  • altánky a pergoly,
  • garážové stání,
  • markýzy,
  • balkony,
  • zařízení pro dětská hřiště,
  • terasy nad terénem a vodní plochou,
  • dřevěné ploty.

Máte zahradu u rodinného domku či vily, nebo vlastníte prostě jen pozemek, kde trávíte svůj volný čas snahou o pěstování okrasných i užitkových rostlin? Otázce, kde budete ukládat všechno nářadí i další věci, kterých je pro péči o zahradu potřeba, je nutné se patřičně věnovat.

Jestliže na parcele, kde máte zahradu, současně stojí i váš dům, tak je situace mnohem jednodušší, vše potřebné může být uloženo v některých jeho částech. Nevýhodou však je, že pokud umístíte nářadí např. do sklepa nebo nějaké komory, nebude tak snadno po ruce. Navíc si tímto skladováním často nosíte do domu nepořádek. Ovšem pokud se jedná o zahradu bez obytného zařízení, nutně musíte problém kam s nářadím i jinými potřebami vyřešit. Vozit je stále z místa na místo by bylo velmi nepraktické, ale i těžko realizovatelné.

 

Zahradní domky

Řešením mohou být zahradní domky a zahradní chaty. Montáž je jednoduchá a zcela vyřeší problémy, které by mohly každého trápit. Dnešní typové modely jsou i pohledné, takže se můžou stát i ozdobou vaší zahrady.

Vedle zahradních domků, chatek jsou k dispozici i zahradní altánky a garážové přístřešky. Všechny výše zmíněné typy staveb si lze pořídit zcela na míru prostoru, do něhož mají být umístěny. Jestliže máte malou zahradu, do které by se zahradní domek či chata nevešly, tak je třeba využít každé místečko, které je k dispozici.

 

Kolik takový zahradní domek stojí?

Zahradní domek nebo chatka nejsou úplně levnou záležitostí. K výsledné ceně je vždy třeba připočíst i poplatek za montáž nebo dopravu. Šikovnými rucemi můžete i hodně peněz ušetřit, pokud si dáte tu práci s montáží zahradního domku sami. Jsou i tací, kteří si zahradní domek postaví celý zcela sami.

Na druhé straně svěříte-li celý počin do rukou firmy, odpadnou vám všechny starosti. A ty peníze za ušetřený čas rozhodně stojí. To ovšem platí jen v případě, že si vyberete solidní realizační firmu.